Luchtkwaliteit binnen

Voor jou als huiseigenaar t is het moeilijk om de luchtkwaliteit binnenshuis te evalueren, maar het speelt een belangrijke rol in je gezondheid en hoe comfortabel of bewoonbaar je huis is. Moderne gebouwen met passieve ontwerptechnieken zijn gebouwd om luchtdicht te zijn om de efficiëntie van energie te verbeteren, maar het buitensluiten van frisse lucht kan erg gevaarlijk zijn. Dit is de reden waarom ventilatie een bijzonder belangrijke zorg is. Er zijn luchtverontreinigende stoffen en schadelijke microben overal in de buitenwereld, maar er zijn net zoveel – vaak meer – in je huis.

De behoefte aan briesje

Als samenleving hebben we de neiging om meer tijd binnenshuis door te brengen dan onze voorouders, dus als gevolg daarvan ademen we meer microbiële verontreinigingen en gassen in. Schoonmaak chemicaliën, bijvoorbeeld, kunnen bij je in huis blijven hangen als er constant stevig wordt gereinigd.

In badkamers, keukens en wasserijen, zijn uitlaatfans van vitaal belang. Maar sommige verontreinigende stoffen blijven beperkt tot één deel van uw huis zoals het geval is bij het beheersen van vochtigheid. Dan is vertrouwen op het gebied van infiltratie zelden voldoende.

De bouwcode stelt dat bewoonbare kamers permanente toegang tot verse lucht en natuurlijk licht nodig hebben, meestal in de vorm van ramen. Deze lucht komt door een opening en niet minder dan 10% komt naar binnen door openingen van het vloeroppervlak. De belangrijkste reden hiervoor is om te voorkomen dat het zieke gebouw syndroom ontstaat.

Dit is een fenomeen dat optreedt wanneer mensen niet het natuurlijke licht en de ventilatie krijgen die nodig zijn voor hun algemene gezondheid en welzijn. De gezondheidseffecten van natuurlijk licht en verse lucht aangeboden door de ramen zijn cruciaal voor de gezondheid van een huis en zijn inwoners.

De effecten van slechte ventilatie

Meestal worden zieke gebouwen gecreëerd door inefficiënties van airconditioning en ventilatie. De meest voorkomende oorzaken van het ziektegebouwsyndroom zijn een opeenhoping van vocht en schimmel. Wonen in zo’n huis kan leiden tot oog, neus, keel of huidproblemen of overgevoeligheid. In feite suggereren sommige cijfers dat tot 21% van astma wordt veroorzaakt door slechte ventilatie.

In je huis zijn er specifieke kamers die vatbaar zijn voor deze problemen gecreëerd door vochtigheid, namelijk de keuken en badkamer. De stoom die gecreëerd wordt door het koken, warm water en wasdrogers kan een dramatisch effect hebben op het klimaat in uw huis. Een uitlaatventilator is een eenvoudige oplossing voor dit probleem.

Uitlaatventilatoren werken door hete of vochtige lucht uit een klein, gelokaliseerd gebied te zuigen, waardoor frisse lucht uitkomt zoals een deuropening om het te vervangen. De warme lucht die wordt uitgeblazen met behulp van een uitlaatventilator wordt vervolgens door een kanaalsysteem getrokken en uiteindelijk naar buiten geblazen. Vanwege de stoom en vochtigheid die zich bevindt in badkamers en keukens worden deze fans het meest in die gebieden geplaatst.

Het is een goedkope en effectieve manier om gezond te blijven. Je kunt hiervoor ook alleen een badkamerventilator gebruiken. Wat dat betreft helpen alle kleine beetjes.

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *