Deurklink – monteren maar!

Deurkruk, deurknop, deurklink; eigenlijk gaan ze allemaal terug op de oude klink. Vroeger sloot je met een klink de deur. Nu ziet zo’n oude ijzeren haak er echt antiek uit. De klink is door de eeuwen heen geëvolueerd tot de deurkruk. Die ook wel weer met deurklink wordt aangeduid. Alleen is de moderne klink heel anders qua uiterlijk dan de antieke oorsprong. Nu zijn het twee deurgrepen, elk aan een kant van de deur, die via een deurkrukstift aan elkaar vastzitten. Druk je een greep (ook alweer klink genoemd) naar beneden, dan draait de stift. Midden in de deur zit een loopslot waar de stift ook doorheen gaat. Door de draaiing in het slot trekt de dagschoot die in het kozijn zit, zich terug, het slot in. Dan is de deur aan één kant vrij van het kozijn en kan hij opendraaien. 

Deurklink snel aanbrengen

In antieke tijden was er geen loopslot. Een kant van de deur bevatte dan een klink die in het kozijn zat. Die kon je uit het kozijn tillen door aan de andere kant een ring te kantelen. Je ziet zo’n systeem nog wel eens in historische huizen. Een moderne deurklink is snel gemonteerd, dat is geen kluswerk uit de hogere klasse. Je schat een setje deurkrukken aan; vaak wordt de deurkrukstift er dan al bij geleverd. En een enkele keer zit de deurkrukstift ook al aan een van de deurkrukken gemonteerd. 

Schroef de deurklink wel vast

Als je al een loopslot in de deur hebt zitten, hoef je enkel de deurkruk door de deur te steken. Om dan aan beide kanten een kruk eraan te schuiven. Even goed het kleine schroefje van de grepen aandraaien en klaar is kees. Draai de schroefjes wel stevig vast, tot in de zaagsnede van de stift. Anders heb je later ineens een losse kruk in handen als je de deur wilt openen. Soms kun je geen schroefbit gebruiken; dan moet je werken met een inbus sleuteltje.

Voor de iets gevorderde klusser

Deurklinken monteren gaat dus vrij vlot mits je een loopslot in je deur hebt zitten. Is het een nieuwe deur zonder loopslot maar is de sponning al wel uitgezaagd? Dan kun je eerst een loopslot in de deur schuiven en die vastschroeven. Daarna kunnen de krukken vastgezet. Als je zelf eerst ook nog de slotkast moet maken in het binnenste van de deur wordt het klusniveau wel verhoogd. Ga dan uit van de standaardmaat voor de hoogte van de kruk, berekend vanuit het hart, het midden van het kruk-gat, dus. Die afstand is vanaf de onderzijde van de deur exact 105 cm. Soms moet je nog een tweede gat maken, net daaronder. Dat is dan een slot-gat, zoals je die bij wc- en badkamerdeuren vindt. De afstand tussen kruk-gat en slot-gat, hart op hart, heet de PC-maat. 

Deurklinken aanpassen op je woonstijl

Heb je een huis in een bepaalde stijl maar passen je deurkrukken daar echt niet bij? Je hebt bijvoorbeeld van die goedkope aluminium krukken maar een huis in industriële woonstijl. Vervang je deurklink dan; zoek online naar een stijl die goed bij jouw woonstijl past. Als je loopsloten nog goed zijn, hoef je enkel setjes te kopen van twee deurkrukken met een deurkrukstift. En vaak nog twee deurschilden of rozetten.

Niet op zoek naar een normale deurklink? Dan kan een deurknop iets voor je zijn!

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *