Bij welk project past welke houtsoort?

Bent u van plan om binnenkort zelf met hout te gaan werken? Bijvoorbeeld om zelf een houten meubel te maken, vlonderplanken neer te leggen of een schuurtje te timmeren? Dan moet u voordat u van start gaat natuurlijk het hout hiervoor kopen. Maar welk hout kunt u nou het beste gebruiken voor wat voor soort projecten? Wij vertellen u er alles over!

Duurzaamheid van de houtsoort

Ten eerste is het belangrijk om te letten op de duurzaamheid van de houtsoort. Om dit te doen, is het van belang eerst na te denken over of het houten object dat u gaat maken binnen of buiten komt te staan. Gaat het hout gebruikt worden voor binnen? Dan maakt het niet erg veel uit tot welke duurzaamheidsklasse de soort behoort, aangezien het toch niet erg aangetast zal worden door het weer of snel kan gaan rotten.

Gebruikt u het hout echter voor een project buiten? Dan is het belangrijk om wel te letten op de duurzaamheidsklasse. De duurzaamheid van hout wordt aangegeven op een schaal van 1 tot en met 5, waarbij 1 de laagste duurzaamheid is en 5 de hoogste. Als u op zoek bent naar hout om buiten te gebruiken, is het handig om een duurzame soort te kiezen, bijvoorbeeld uit klasse 4 of 5. Hierdoor zal het hout niet snel rotten of worden aangetast door het weer, en zo zult u er dus langer van kunnen genieten.

Hardheid van het hout

Daarnaast is het belangrijk om op de sterkte van de houtsoort te letten. De hardheid van een houtsoort wordt net als de duurzaamheid ingedeeld in verschillende klassen, waaraan u kunt herkennen welke soorten wel of niet sterk zijn. De sterkte van hout hangt af van de vezels die in het hout zitten, en zwakkere soorten zullen ook meer meebuigen.

Wanneer u zelf met hout aan de slag gaat, is het belangrijk om te bedenken waar u het hout voor gaat gebruiken. Gaat u iets ter decoratie maken? Dan kunt u over het algemeen goed overweg met een vrij zachte houtsoort. Bent u echter van plan om iets te maken wat veel gewicht moet dragen of waar veel kracht op komt, zoals een meubel of houten stellingkast? Dan is het handiger om een sterke houtsoort te gebruiken.

Wilt u meer weten over het aanschaffen van de juiste houtsoort of wilt u hout kopen? Bekijk dan eens de website van Houtdirect.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *