Aan de slag met pir isolatie? Dit is handig om te weten

Het is geen alledaagse klus, je huis isoleren met pir. Des te belangrijk is het dus om even stil te staan bij dit isolatiemateriaal. Zo weet je precies wat pir isolatie voor jouw huis kan betekenen, en waar je misschien nog even rekening mee wilt houden.

Pir isolatie

Pir, wat natuurlijk veel fijner over de tong rolt dan polysocyanuaraat, is een isolatiemateriaal van kunststof. De pir isolatie platen geven vocht geen kans, doordat de platen uit gesloten cellen bestaan. Daarbij is sprake van een heuse ringstructuur, waardoor pir isolatie goede thermische isolatie biedt, en de isolerende platen lekker stevig zijn. Met het laagje aluminium dat standaard aan de platen van pir zit, zijn de platen erg populair voor de isolatie van daken. Via het dak gaat normaal namelijk veel warmte verloren, en daar steekt pir isolatie dan een stokje voor. Of een plaatje, eigenlijk. Ook voor vloeren en spouwmuren wordt deze isolatie vaak ingezet.

De voordelen van pir isolatie

De belangrijkste voordelen van pir isolatie zijn natuurlijk de gezonde vochthuishouding en de warmte-isolatie. Maar deze isolatie is ook nog eens een hoogstaande favoriet onder de isolatiematerialen, en dat heeft zo zijn redenen. De platen van pir zijn bijvoorbeeld erg licht. Daardoor zijn ze gemakkelijk om te snijden en verwerken. Ook zijn deze fijne platen erg dun, waardoor je veel ruimte bespaart. Tenslotte is het een stuk brandveiliger en hebben de platen in kwestie een lange levensduur.

Hier kan je rekening mee houden

Een absoluut wondermiddel dus, die pir isolatie. Toch zijn er twee aspecten die je misschien nog even wilt overwegen voor je het dak op klimt met een pir-plaat onder je arm. Zo zijn deze platen door het kunststof niet erg milieuvriendelijk, al staat de langere levensduur daar natuurlijk wel weer tegenover. Ook belangrijk om in de gaten te houden: de platen zijn niet flexibel, waardoor het lastig is om de platen te vervormen. Dat is bij een dak natuurlijk niet zo erg, maar bij een ander creatief project zou het je zomaar eens kunnen frusteren. En, een extra tip: draag oude kleding wanneer je aan de slag gaat met isoleren. Nu verwachten we sowieso niet dat je in driedelig pak of galajurk het dak op klimt, maar het snijafval van pir is echt lastig van je overal te krijgen, en dan telt een gewaarschuwd mens natuurlijk voor twee.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *